Home / Nieuws / LAKS en VOO wijzen doorstroomcode VO-raad af 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

LAKS en VOO wijzen doorstroomcode VO-raad af

1 december 2011
Auteur:
News

Leerlingen met een vmbo-t diploma moeten zonder aanvullende eisen naar havo-4 kunnen. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wijzen de ‘toelatingscode’ van de VO-raad af. De code ondermijnt het principe van drempelloze doorstroom en daarnaast geeft de code scholieren nog steeds te weinig duidelijkheid over de eisen. De VOO en het LAKS vragen de Tweede Kamer om bij de minister aan te dringen op duidelijke wet- en regelgeving.

In oktober 2010 kaartte het LAKS de doorstroomproblematiek aan in de media. Het bleek dat de doorstroom van vmbo naar het havo vaak moeilijk verloopt. 94% Van de havo scholen stelt aanvullende eisen, waardoor het veel scholieren lastig gemaakt wordt om diploma’s te stapelen. Om de sterk variërende en vaak onrealistische eisen te reguleren, heeft de VO-raad een sectorcode opgesteld die een betere doorstroom moet reguleren.

In de code stelt de VO-raad een 6,8 als gemiddeld slagingscijfer verplicht om door te stromen naar het havo. Bovendien kunnen scholen ook nog extra aanvullende eisen stellen, zoals een motivatie en een advies van de vmbo-school. Hiermee wordt het streven om uniforme en duidelijke eisen te stellen onderuit geschoffeld. Scholieren kunnen zich nog steeds geen duidelijke eisen tot doel stellen. Chanine Drijver, voorzitter LAKS: “Scholen moeten zeker een belangrijke adviesrol hebben in de doorstroom, het primaat van de keuze moet echter bij de leerling zelf liggen.” Met de code wordt de waarde van het vmbo-diploma, dat wettelijk opleidt tot mbo én havo, teniet gedaan.

Laatbloeiers
De organisaties bepleiten een overgang van vmbo naar havo zonder extra eisen. Volgens beleidsadviseur Erik Flentge van de VOO is de code funest voor veel vmbo-leerlingen. “Het is onterecht dat leerlingen aan de poort van het havo worden geweigerd. Zeker laatbloeiers moet je stimuleren om door te stromen na het behalen van hun diploma.” Met deze code worden er onnodige drempels opgeworpen.

Het LAKS en de VOO wijzen erop dat door het huidige inspectiekader scholen huiverig zijn voor de doorstroom van meer vmbo-leerlingen, omdat er in de slagingspercentages geen onderscheid wordt gemaakt tussen doorstroom- en havoleerlingen. Zo kan het slagingspercentage dalen, en daar worden scholen op afgerekend. Het toetsingskader van de Inspectie moet worden aangepast. Scholen moeten juist beloond worden wanneer ze leerlingen de kans geven om door te stromen.

Naar boven

Deel |