Home / Nieuws / Rekening voor ouders loopt verder op 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Rekening voor ouders loopt verder op

22 september 2010
Auteur:
News

De onderwijsinspectie begint een onderzoek naar aanleiding van de klachten over de boekenborg die scholen in het voortgezet onderwijs berekenen voor de gratis schoolboeken. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Tweede Kamerlid Manja Smits (SP). De NOS meldde vandaag in het Radio-1 journaal dat veel ouders inmiddels ook worden gedwongen om aanmaningskosten te betalen als zij de borg voor schoolboeken niet betalen.

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van de zwarte lijst van de Vereniging Openbaar Onderwijs, waarop scholen staan die zich niet houden aan de regels omtrent de schoolboeken. Beleidsadviseur Erik Flentge: 'De schoolboeken blijken nog lang niet gratis. Steeds weer is sprake van onwettige kosten. Eerder kregen we veel klachten van ouders die verplicht werden een borg en verzendkosten voor de gratis schoolboeken te betalen, terwijl dat niet mag. De aanmaningskosten zijn opnieuw een stap in het onwettig opleggen van kosten voor schoolboeken. De rekening voor ouders loopt zo flink op.'

Onbegrijpelijk
Volgens de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) zijn de aanmaningskosten het gevolg van de bestelprocedure van de boeken. Flentge: 'Ouders vullen het bestelformulier in en om de bestelling af te ronden, moeten ze de algemene voorwaarden aanvinken. Daarin staat dat ze akkoord gaan met het betalen van de borg. Bij sommige boekenhandelaren staat er ook in dat er een aanmaning volgt als de betaling niet op tijd binnen is. De ouder die daarmee niet instemt, krijgt geen boeken. Dus vinken veel ouders het vakje maar aan. Als men daarna aanklopt bij de school of de boekhandel wordt gezegd: "U heeft er mee ingestemd." Je zwemt als ouder zo in een fuik. Dat de staatssecretaris daarmee akkoord gaat en zegt dat ouders maar achteraf moeten reclameren bij de school, is onbegrijpelijk.' Ook onderwijsjurist Paul Zoontjens vindt dat de borgbetaling door deze procedure als een verplichting kan worden gezien, aldus berichtgeving van de NOS.

Rechter
Volgens de Vereniging Openbaar Onderwijs blijkt door de aanmaningen het ongelijk van het ministerie van Onderwijs en de sector-organisatie VO-Raad. Flentge: 'Zij vinden dat ouders na de bestelling maar contact moeten opnemen met de school. Als ouders dat doen, reageren scholen vaak niet. Zij sturen intussen wél een aanmaning. Ouders krijgen daarbij bericht dat ze tenslotte zelf hebben ingestemd met de voorwaarden. Dat is oneerlijk. Ouders moeten dan ook echt een keuze krijgen. Die is er nu niet. Ze zijn feitelijk gewoon verplicht. Mocht dit ooit voor de rechter komen, gaan wij ervan uit dat een rechter de overeenkomst nietig zal verklaren.'

In de pers
Aan het onderwerp werd onder andere aandacht besteed op BNR nieuwsradio (vanaf 00:48 en 02:07), in het programma Ochtendspits van WNL op Nederland 1 (vanaf 01:45) en op het NOS Journaal (zie hieronder).

Meer informatie
Meer informatie over de zwarte lijst schoolboeken en hoe u als ouder en school hiermee kunt omgaan, leest u hier.

Downloads


Voorbeeldbrief voor ouders om borg terug te vragen (28 kB)
Voorbeeldbrief voor ouders om incasso te weigeren (31 kB)

Naar boven

Deel |