Home / Nieuws / Aandacht voor seksuele vorming in de Week van de Liefde 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Aandacht voor seksuele vorming in de Week van de Liefde

4 februari 2019
Auteur: Evita Lagerwaard

 


Van 11 tot en met 15 februari vindt de Week van de Liefde plaats. Tijdens deze week besteden scholen in het voorgezet onderwijs, praktijkonderwijs en mbo aandacht aan het thema seksuele vorming. De Week van de Liefde is een initiatief van Rutgers – kenniscentrum seksualiteit – en Soa Aids Nederland. 

Scholen in het voortgezet onderwijs en mbo kunnen tijden deze de Week van de Liefde op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met lesgeven over relaties en seksualiteit. Het grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland ‘Seks onder je 25e’, laat zien dat jongeren later aan seks beginnen, anticonceptie beter wordt gebruikt en er minder grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Maar ondertussen neemt het condoomgebruik af, is de kennis over seks verminderd, zijn jongeren ontevreden over de kwaliteit van lessen seksuele vorming en is de acceptatie van LHBT-jongeren nog steeds onder de maat.

Aandacht voor relaties en seksualiteit
“Scholen hebben een essentiële rol in de seksuele vorming van jongeren. Door structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit worden jongeren (on- en offline) weerbaarder, weten ze beter hun grenzen aan te geven en leren ze op een positieve en gezonde manier omgaan met seksualiteit. Aandacht voor seksuele vorming draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschap en soa’s”, licht Sanna Maris, programmamanager Seksuele Vorming bij Rutgers, toe. “Door zelf te ervaren hoe leerlingen op de lessen reageren, merken docenten hoe zinvol en leuk het kan zijn om het met hen over relaties en seksualiteit te hebben.”

Houvast voor docenten
Suzanne Meijer, programmaleider Jongeren bij Soa Aids Nederland: "Veel docenten vinden het fijn om voorafgaand aan de lessen een training Seksuele Vorming te volgen. Je krijgt dan praktische handvatten om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. De training wordt vanuit de meeste GGD’en aangeboden voorafgaand aan de Week van de Liefde. De website lesgevenindeliefde.nl biedt ondersteuning aan docenten die werken met het lespakket Lang Leve de Liefde. Ook bieden we een online training in het gebruik van dit lespakket. Daarnaast wordt er voor docenten van de brugklas voorafgaand aan de Week van de Liefde een Lovebuzz-training verzorgd."

Lang Leve de Liefde Awards
De Lang Leve de Liefde Awards zijn een belangrijk onderdeel van de Week van de Liefde. Met deze awards zetten Soa Aids Nederland en Rutgers de scholen in het zonnetje waar seksuele en relationele vorming, seksuele weerbaarheid en seksuele diversiteit vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. De awards gaan naar scholen die goede voorbeelden zijn voor andere scholen en hen inspiratie bieden om ook met het thema aan de slag te gaan.

Aanmelden
Scholen kunnen zich online aanmelden voor de Week van de Liefde. Ze ontvangen dan een pakket met gadgets voor aankleding van de school en kunnen trainingen volgen om de lessen seksuele vorming goed te geven. Deelnemende scholen worden gestimuleerd om tijdens de Week minimaal één les over relaties en seksualiteit te geven.

Meer informatie is te vinden op de website seksuelevorming.nl

Naar boven

Deel |