Home / Nieuws / Column: Elk kind een eerlijke start 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Column: Elk kind een eerlijke start

4 december 2018
Auteur: Biza Shalmashi

 


 

Politieke column | Elk kind een eerlijke start

Tekst Kirsten van der Hul

Kirsten van der Hul (42) is Tweede Kamerlid en onderwijswoordvoerder voor de PvdA. Daarvoor was zij onder meer columniste voor Algemeen Dagblad en Trouw.


‘Waar is de gele auto?’ vraagt de juf aan kleine Kevin. De peuter hoeft er niet lang over na te denken. ‘Hier!’ roept hij enthousiast. ‘En de rode?’ ‘Daar!!’. Even later staan Kevin en ik uit volle borst mee te zingen met ‘Hoofd, schouders, knieën, teen’. Boekjes lezen, liedjes zingen, spelen met de juf. Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend. Maar Kevins juf vertelt me even later die dag dat toen hij net binnenkwam op de voorschool, hij nog nauwelijks kon communiceren met zijn klasgenootjes.

De beste versie van jezelf worden, dat gun je ieder kind. Kinderen als Kevin dreigen al vroeg in hun schoolcarrière achterstanden op te lopen. Enkel en alleen omdat er thuis niet wordt voorgelezen, geen Nederlands wordt gesproken of weinig ruimte is voor extra aandacht. Voor hen is de voorschool, waar ze door professionals begeleid leren spelen, van levensbelang.

Want als Kevin niet naar de voorschool zou gaan, zou hij in groep 1 van de basisschool al beginnen met een forse achterstand in taal en sociale vaardigheden. Een achterstand die hij later nauwelijks meer in kan halen. Een valse start.


‘Voor hen is de voorschool
van levensbelang’

Helaas zien we dat niet alle kinderen naar de voorschool gaan. Sterker nog, de aantallen lopen zelfs terug. Met name kinderen uit kwetsbare, lagere inkomensgezinnen die het juist extra goed kunnen gebruiken. Dat is ontzettend zonde en bovendien oneerlijk.

De oorzaak lijkt een financiële te zijn. En dat terwijl geld nooit een reden mag zijn voor ouders om hun kinderen niet naar de voorschool te brengen. In Amsterdam lijkt dat sinds een kostenverhoging van de voorschool nu wel het geval. Een jaar geleden ging nog 85 procent van alle Amsterdamse peuters uit kwetsbare gezinnen naar een voorschool, nu is dat nog maar 75 procent. En in Amsterdam Zuidoost zelfs maar 68 procent.

Daarover heb ik de minister om opheldering gevraagd. We moeten weten of dit alleen in Amsterdam speelt, of dat er meerdere plaatsen zijn waar ouders niet (meer) voor de voorschool kiezen. Als inderdaad blijkt dat ouders het geld niet kunnen opbrengen, dan moet deze drempel zo snel mogelijk weggenomen worden. Alle kinderen moeten namelijk zeker zijn van gelijke kansen in het onderwijs. Dat begint bij de voorschool voor elk kind. Want ieder kind verdient een eerlijke start. 

Naar boven

Deel |