Home / Nieuws / Column: Uw ideale school 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Column: Uw ideale school

2 juni 2017
Auteur: Michiel Jongewaard
News

Al twee keer werd ik verrast door een flyer van de Catharinaschool die met een elastiekje aan het stuur van mijn fiets was vastgemaakt. ‘Een aantrekkelijke buurtschool voor de Jonge Amsterdammer’. Deze slimme wervingsactie treft nagenoeg alle bakfietsen en fietsen met kinderstoeltjes in de wijde omgeving, dus je kunt als ouder niet om het bestaan van deze kleurrijke school heen. En als je dus net op zoek bent naar een school voor je kind, lees je op zijn minst even verder.

‘Jonge Amsterdammers worden bij ons gestimuleerd om zelfbewust, slim, creatief, origineel, eerlijk en mondig te zijn, maar wel altijd met hun hart op de juiste plek. En wat een Jonge Amsterdammer nodig heeft, is gezien en uitgedaagd worden. Dat is wat wij doen, op verschillende manieren.’ Ik vind het geen gek verhaal, ware het niet dat een katholieke school voor mij niet op plek één staat.


Er zijn ouders die hun kind het halve land doorjagen voor de ideale school

Wat er precies op het wensenlijstje van ouders staat, is vorig jaar onderzocht op verzoek van de inmiddels demissionaire staatssecretaris van Onderwijs. Die wil de wet namelijk zo verruimen dat het makkelijker wordt om nieuwe scholen te starten die aansluiten bij specifieke wensen van ouders. Het leverde een dik en niet altijd even leesbaar rapport op, met desalniettemin interessante informatie. Ouders blijken de meest uiteenlopende gedachten te hebben over hun ideale school. Er zijn er bij die hun kind werkelijk het halve land doorjagen om aan dat ideaalbeeld te voldoen. Hun kinderen bleken daar trouwens veel minder trek in te hebben, aldus de onderzoekers. Gelukkig is het maar een kleine groep, bijna alle ouders zien nabijheid juist als de belangrijkste eis. Niet voor niets relateerden de onderzoekers de verschillende wensen aan de reisafstand als ‘meetlat’.

Dat leverde een gemiddelde voorkeur op: wanneer er maar één school in de buurt zou zijn, vinden ouders de optimale school ‘een openbare school waar ontwikkelingsgericht onderwijs wordt toegepast en waar speciale aandacht is voor de sociaal emotionele vorming’. Voor het openbaar onderwijs aanleiding om haar huidige marktaandeel flink te willen uitbreiden en dat in een tijd waarin door teruglopende leerlingenaantallen al tientallen openbare basisscholen de deuren moesten sluiten. De Vereniging Openbaar Onderwijs maakt zich sterk voor het openbaar onderwijs en vooral voor de vrije aard en het open karakter die zoveel ouders aanspreken. De ouders die ik voor Onze School interviewde over de zoektocht naar hun ideale school, zijn in ieder geval dik tevreden, zolang het goed gaat en hun kind er gelukkig is.
 

Michiel Jongewaard is hoofdredacteur van Onze School

Foto Eric Muijderman

Naar boven

Deel |