Home / Nieuws / Column: Voor de klas 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Column: Voor de klas

21 december 2018
Auteur: Biza Shalmashi

 Tekst Bas Huijbers  |  Beeld Eric Muijderman
Waarom ik zo voor heterogene klassen ben!

En dan bedoel ik niveau, maar ook etniciteit.

We waren met drie klassen op de fiets, door Amsterdam, naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis geweest (Nederlands Kanker Instituut). Daar hadden we een bijzondere rondleiding  gekregen door onder andere de activist Wanda  de Kanter. Het doel van het bezoek was om de leerlingen echt te laten zien wat de gevolgen  van roken zijn en hoe goed jammer genoeg de reclame rond roken nog steeds werkt. Maar daar gaat mij stukje niet over. Het stukje gaat over vier verschillende leerlingen die samenwerken in een heterogene klas.
De heenweg fietsten we gezamenlijk, maar de terugweg mochten de leerlingen kiezen of ze met mij mee fietsten of op eigen gelegenheid terugfietsten.
Nu fietste ik met een best grote groep terug en toen we bijna bij centraal waren, gingen vier heren ervandoor. Ze zwaaiden nog even en al grote verhalen vertellend gingen ze. Na een paar honderd meter werden de heren afgesneden door een taxibusje en zag ik het busje stoppen. Rustig fietste ik richting mijn leerlingen.

‘De vier jongens voelden aan 

dat ze het  gingen winnen’

Zo te horen hadden ze de zaak onder controle. De taxichauffeur was net klaar met schelden. De heren stonden er een beetje beteuterd bij met hun fietsen tussen hun benen. De eerste, een kwajongen uit Noord, gaf aan in het plat Amsterdams dat zijn vriend eigenlijk niet zo goed kan fietsen. De Marokkaanse jongen waarbij zijn stuur tegen de spiegel was gestoten, bevestigde dit en lachte schaapachtig. De Turkse jongen vertaalde wat de taxichauffeur net allemaal over de jongen zijn moeder had gescholden met de conclusie dat dit ook niet zo netjes is en het nette kereltje uit Oost-Watergraafsmeer vatte het geheel prachtig samen en bood namens alle vier de jongens zijn excuses aan en rondde het gesprek af met humor. De vier jongens voelden aan dat ze het gingen winnen en de taxichauffeur vond het blijkbaar ook welletjes en stapte in zijn busje en ging er met veel geluid vandoor. 

Ondertussen stond ik vanaf een paar meter het geheel te aanschouwen en zag dat de vier heren uit alle windstreken en lagen uit Amsterdam dit gezamenlijk toch goed op hadden gelost.
Met een lach op mijn gezicht, riep ik tegen de heren dat ze het laatste stukje toch beter met mij mee konden fietsen, maar ik kwam er niet tussen want de gebeurtenis werd direct doorverteld aan andere leerlingen en het verhaal werd hoe langer hoe mooier.
Bas Huijbers (41) is vader van 3 kinderen en docent bij Vox-klassen, een initiatief van de openbare scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam, waar leerlingen van vmbo t/m vwo aan uitdagende leerprojecten werken. Meer Bas? Bekijk ook zijn blog op bashuijbers. blogspot.nl

Naar boven

Deel |