Home / Nieuws / Discussie op BNR over privatiseren onderwijs 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Discussie op BNR over privatiseren onderwijs

17 oktober 2017
Auteur:
News

In het programma De Nieuwe Wereld van BNR Nieuwsradio gingen econoom Maarten Berg van de Universiteit Leiden en Michiel Jongewaard van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) in debat over de vraag 'Wat als we het onderwijs privatiseren?'

Maarten Berg is econoom en sociaal-psycholoog en schreef De studie over de slechtheid van de staat. Zijn stelling is dat het Nederlandse onderwijs erbij gebaat zou zijn als het geprivatiseerd zou worden. De keuze van de individuele leerling zou toenemen en ouders krijgen meer invloed op het aanbod. Gevolg is wel dat ouders direct financieel verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun kind.

Maatschappij vormgeven

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) ziet niets in de gedachte van Berg. Je kunt en mag het onderwijs van kinderen tenslotte nooit afhankelijk maken van de portemonnee van zijn of haar ouders. Welke voordelen er verder tevoorschijn zouden komen uit een dergelijk vergaand experiment, is onduidelijk. Wat bovendien van groot belang is, is dat de samenleving via het onderwijs de maatschappij wil vormgeven en daarom invloed dient uit te oefenen, via de overheid, op het onderwijs. Onderwijs aan 'de markt' overlaten, is daarom een onverantwoord idee.

Volgens Jongewaard houdt het onderwijs al veel rekening met wat kinderen motiveert en zijn er volop mogelijkheden op scholen om individuele keuzes te maken.

Beluister hier de uitzending.

Naar boven

Deel |