Home / Nieuws / Dorpsgemeenschap kan kleine scholen openhouden 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Dorpsgemeenschap kan kleine scholen openhouden

7 november 2017
Auteur:
News

Er kunnen meer kleine dorpsscholen worden opengehouden als ouders en dorpsbewoners zich daarvoor inzetten. Dat zegt Jan Schuurman Hess van de Vereniging Zelfstandige Dorpsscholen op radio 1. Ook de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) reageerde in de uitzending.

Aanleiding voor de uitzending van radio1-programma Dit is de dag is de eerste school die met toestemming van het ministerie van OCW door de Vereniging Zelfstandige Dorpsscholen (VZD) als experiment in stand wordt gehouden: de Jan Ligthartschool in het Groningse Westerbroek. Het idee is dat ook andere kleine scholen die op de nominatie staan gesloten te worden, zich in de toekomst kunnen aansluiten bij de VZD. De gedachte is dat mede door de inzet van dorpsbewoners deze scholen wél op een rendabele manier kunnen worden opengehouden.

Kritisch

Daar wringt volgens de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) de schoen. De overheid moet er volgens de VOO voor zorgen dat er via de rijksbekostiging voldoende geld is om kleine scholen in stand te houden. Het voortbestaan van een school mag niet afhankelijk worden gemaakt van de vrijwillige (financiële of andere) inzet van ouders of dorpsbewoners. Hoe sympathiek het initiatief ook is, de vraag blijft of elke kleine school behouden kan en moet blijven.

Volgens Michiel Jongewaard van de VOO wordt de suggestie gewekt dat het eenvoudig is om kleine scholen in stand te houden. 'Zij moeten aan dezelfde eisen voldoen als grote scholen en zijn in die zin kwetsbaarder. Dat het dus makkelijk is om een kleine school te besturen of open te houden, is niet waar.'

'De rijksbekostiging voor het experiment is dezelfde als voor schoolbesturen geldt en ook aan schoolbesturen moet dus de kritische vraag worden gesteld waarom zij er niet voldoende aan zouden hebben en de VZD wel', aldus de VOO. 

Ouders

De Jan Ligthartschool in het Groningse Westerbroek toont volgens Schuurman Hess aan dat het mogelijk is om als dorpsgemeenschap de school te behouden. De school is sinds dit voorjaar onder de hoede van een speciaal gevormd bestuur dat  samen met de ouders de school in stand moet houden.

Michiel Jongewaard van de VOO houdt twijfels. 'De bereidheid van ouders om een bijdrage te leveren, is natuurlijk groot, maar ik denk niet dat zij in algemene zin de tijd en expertise hebben om in een bestuur plaats te nemen.'

Foto: Obs Jan Ligthart in Westerbroek.

Naar boven

Deel |