Home / Nieuws / Het FEEST van openbaar onderwijs 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Het FEEST van openbaar onderwijs

27 maart 2015
Auteur:
News

De openbare scholen in Nederland hebben weer van zich laten horen in de vierde actie School!Week. Met allerlei feestelijke activiteiten lieten ze de buitenwereld zien waar de openbare school voor staat. Dat zijn belangrijke kernwaarden, zoals ‘iedereen is welkom’, ‘wederzijds respect’ en ‘oog voor de samenleving’. Thema van de School!Week was dit jaar: kinderrechten. Ook daar zijn veel scholen mee aan de slag gegaan. Op deze pagina’s een impressie van de School!Week in het hele land. 

Een Engelse dubbeldekkerbus reed langs alle scholen van het Openbaar Verenigd Onderwijs in Gorinchem en regio, om de kinderrechten ‘als een lopend vuurtje’ rond te brengen. Elke basisschool stond in het teken van één kinderrecht, dat met een fictieve fakkel werd overgebracht naar het eindpunt bij obs De Tweemaster. Daar stond burgemeester Barske van Gorinchem klaar om de kinderrechten in ontvangst te nemen.

Eerder die week waren er al festiviteiten op alle OVO-scholen. Zo hield de Anne Frankschool in Gorinchem een sponsorloop voor het Jeugdsportfonds, waarvoor het startschot werd gegeven door de Gorinchemse voetballer Mohamed Boukrouche, een lokale held. Op de Merwedeschool in Boven-Hardinxveld kwamen ouders, grootouders en peuters van een nabijgelegen peuterspeelzaal pannenkoeken eten. En op alle OVO-scholen werd een flashmob uitgevoerd onder aanmoediging van familie, buurtbewoners en leerkrachten.

Dongen: wereldburgers

Openbare basisschool De Biezenkring in het Brabantse Dongen legt in de School!Week altijd verband met de zusterschool Marent Nursery in Gambia. Dit jaar kwam theatergezelschap Jean Paul met de voorstelling ‘De Zongofamilie’ om de kinderen onder te dompelen in Afrikaanse sferen. Zo beleefden de leerlingen een dag in een West-Afrikaans dorp. ‘Ze worden daarmee echte wereldburgers’, aldus directeur Johan van Bergen.

Tiel: bootcamp

In het centrum van Tiel kwamen de ongeveer 300 leerlingen van alle openbare scholen bij elkaar voor een ‘bootcamp’ onder het motto ‘OPO-R komt in beweging voor kinderrechten’. Waarbij OPO-R staat voor Openbaar Primair Onderwijs Rivierenland. Leerlingen van obs De Regenboog in Tiel maakten bovendien tableaux vivants van de kinderrechten in het nabijgelegen winkelcentrum, en de leerlingen van de groepen 7 en 8 van alle scholen gingen naar het gemeentehuis om daar het spel Democracity te spelen.

Assen: debat in de raadzaal

Leerlingen van de openbare basisscholen in Assen voerden in de raadzaal van het gemeentehuis een debat over de Rechten van het Kind, met stellingen als ‘Ik koop niets bij bedrijven die goedkoop zijn door kinderarbeid’. De leiding was in handen van leerlingen van het openbare Dr. Nassau College. Burgemeester Marco Out was erbij en gaf de kinderen al doende slimme debat-tips. Daarnaast waren er in de School!Week op alle scholen van het openbare schoolbestuur Plateau lessen over respect en open dagen.

Een uitgebreid verslag van de School!Week 2015 kunt u lezen in het aprilnummer van School!, dat volgende week donderdag bij alle scholen op de mat valt.

Tekst Lucy Beker, School! magazine nr 3 2015

Naar boven

Deel |