Home / Nieuws / Meer ouders laten intelligentie kind testen 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Meer ouders laten intelligentie kind testen

9 april 2018
Auteur:
News

Ouders maken steeds vaker gebruik van intelligentietests voor hun kind om een hoger schooladvies in groep 8 af te dwingen. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) noemt de ontwikkeling in een uitzending van RTL Nieuws zorgelijk, omdat ouders en scholen in touwtrekkerij belanden.

Met de uitslag van de intelligentietest proberen ouders de basisschool te overtuigen dat hun kind een hoger schooladvies moet krijgen. Sinds 2015 is het advies van de basisschool doorslaggevend, de eindtoets wordt daarom pas afgenomen nadat het schooladvies is gegeven.

Doorstromen niet makkelijk

Het schooladvies in groep 8 is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, omdat leerlingen in het voortgezet onderwijs niet zo makkelijk meer naar een hoger schoolniveau kunnen doorstromen. Daarom is het ook niet onlogisch dat sommige ouders erg hun best doen om hun kind toch nog een hoger advies te laten krijgen. Gevolg is wel dat het speelveld voor leerlingen steeds ongelijker wordt.

Schooladvies minder bepalend

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) vindt het in het licht van de brede maatschappelijke opdracht van het onderwijs ongewenst dat de druk op het schooladvies tot meer kansenongelijkheid leidt. De Inspectie van het Onderwijs constateerde eerder dat kinderen met hoger opgeleide ouders in het voortgezet onderwijs vaker een diploma halen dat hoger is dan hun advies dan kinderen van lager opgeleide ouders. 'Hierdoor krijgen veel kinderen met laag opgeleide ouders niet het onderwijs dat ze aan zouden kunnen en blijft talent onderbenut', aldus de Inspectie van het Onderwijs over de Staat van het Onderwijs in 2016.

De VOO vindt dat scholen zich moeten afvragen wat zij eraan kunnen doen om kansengelijkheid te bevorderen. Dat zou onder andere kunnen door in het voortgezet onderwijs de doorstroming tussen verschillende niveaus makkelijker te maken. De noodzaak voor ouders om extra toetsen of huiswerkbegeleiding in te zetten om het schooladvies te beïnvloeden, zal dan minder groot worden. Volgens de VOO kan de trend dus vooral worden doorbroken als het schooladvies minder bepalend wordt voor een kind.

Bekijk hieronder de uitzending van RTL Nieuws. 

 

Naar boven

Deel |