Home / Nieuws / Openheid over psychische kwetsbaarheid: denkt u mee? 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Openheid over psychische kwetsbaarheid: denkt u mee?

2 mei 2019
Auteur: dr. Leone de Voogd

 

Wist u dat ongeveer 43% van de Nederlanders ergens in het leven te maken krijgt met een psychische aandoening? En wist u dat 7 op de 10 mensen met een psychische aandoening te maken krijgt met vooroordelen of discriminatie? 

Samen Sterk zet zich in voor het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen, zodat vooroordelen afnemen en er meer begrip en acceptatie ontstaan in de samenleving. Om dat te bereiken werken ze aan bewustwording en geven ze concrete handvatten in de vorm van trainingen, workshops en methodieken. De stichting is ook in het onderwijs actief, om het gesprek over psychische kwetsbaarheid zo vroeg mogelijk te normaliseren.

De VOO ondersteunt deze initiatieven graag. In de laatste Onze School van 2018 kon u lezen over één van de projecten die op scholen worden uitgevoerd: http://www.voo.nl/Nieuws/binnenstebuiten-maakt-psychische-kwetsbaarheid-bespreekbaar-in-de-klas.

In 2019 wil Samen Sterk zonder Stigma graag in gesprek met focusgroepen van ouders van kinderen met een diagnose én leerkrachten met een psychische kwetsbaarheid om ook voor deze groepen programma’s (verder) te ontwikkelen.

Hieronder vindt u de oproepen. Wilt u meedenken of meer informatie?
Mail of app naar JaapJan Boer, projectmanager jeugd en onderwijs bij Samen Sterk zonder Stigma: jj.boer@samensterkzonderstigma.nl; 06-30309350. 

 

Als je kind een diagnose heeft

Wat vertel je hierover dan aan opa’s en oma’s, vrienden, andere ouders, leerkrachten, de sportleraar?
En: wat wil je kind er zelf over vertellen, hoe help je kinderen om hierin goede afwegingen te maken?
Zeer relevante vragen en vaak een ingewikkelde zoektocht waarbij ondersteuning wenselijk is.
Daarom wil Samen Sterk zonder Stigma graag in gesprek ouders.
Voor de focusgroep zoeken we ouders van kinderen met een diagnose. Uit ervaring weten we dat veel ouders worstelen met de vraag of ze hier open over willen zijn, hoe ze dit eventueel delen en met wie. En die worsteling geldt ook voor kinderen zelf: wat deel ik wel en niet met anderen over mijn diagnose? Ook dit aspect nemen we mee.

Start het gesprek
Samen Sterk heeft een in het buitenland ontwikkelde methodiek vertaald naar de Nederlandse situatie, die mensen met een psychische aandoening helpt om regie te nemen over hun verhaal en ervaring.
Deze methodiek kent meerdere varianten voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder ouders. We leggen graag aan de focusgroep voor of deze methodiek ook helpend zou zijn voor Nederlandse ouders wiens kind een diagnose heeft.

De eerste focusgroep vindt – bij voldoende aanmeldingen – plaats op donderdag 6 juni van 16 tot 17:30 uur bij Samen Sterk: locatie Huis van de Gezondheid, Stationsplein 125 in Amersfoort.
Onder leiding van een ervaren trainer gaan we in gesprek over dilemma’s waarmee je als ouder en kind te maken hebt, en welke ondersteuning daarbij eventueel wenselijk is. Op basis daarvan bekijken we samen of het zinvol is de methodiek te vertalen naar de Nederlandse situatie.

Leerkrachten met een psychische kwetsbaarheid

Samen Sterk zonder Stigma heeft ook 1000 onderwijsprofessionals gevraagd of zij zelf ervaring hebben met een psychische aandoening. Liefst 40% gaf aan dat dit zo was – en 7% wilde geen antwoord geven op deze vraag. We weten dat het helpt om hierover te kunnen praten – openheid leidt vaak ook tot begrip. Oók voor leerlingen. Tegelijk blijkt uit onderzoek dat ook leerkrachten het lastig vinden om open en eerlijk te spreken over hun psychische kwetsbaarheid. Soms om heel begrijpelijke redenen, maar vaker nog uit schaamte, verlegenheid of angst voor eventuele negatieve reacties.

Inmiddels zijn er diverse trainingen en methodieken ontwikkeld die mensen met een psychische aandoening helpen om bewuste keuzes te maken over wat ze wel en niet willen delen, waarom ze iets wel of niet willen delen, en met wie. Voor leerkrachten is er echter nog geen goede training of methodiek ontwikkeld om te ondersteunen bij deze overwegingen. Daarom wil Samen Sterk een focusgroep opstarten met leerkrachten die een psychische kwetsbaarheid hebben.

In deze focusgroep – onder leiding van een ervaren trainer - willen we o.a. samen nadenken over de volgende vragen:

Kun jij open communiceren over je psychische kwetsbaarheid?
Waarom is openheid belangrijk, wat maakt dat je wel of niet open kunt zijn?
Wat zijn de voor- en nadelen voor leerkrachten om open te kunnen communiceren?
Wat zou helpend zijn om goede en bewuste afwegingen te kunnen maken over openheid?         

Deze zal plaatsvinden op 23 mei van 15.30u tot 17.30u te Amersfoort, Stationsplein 125. Interesse of vragen? Stuur een mail of app naar JaapJan Boer (jj.boer@samensterkzonderstigma.nl); 06-30309350.

 

Naar boven

Deel |