Home / Nieuws / School blundert met vrijwillige ouderbijdrage 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

School blundert met vrijwillige ouderbijdrage

20 december 2017
Auteur:
News

Een openbare basisschool in Hellevoetsluis heeft gedreigd om kinderen uit te sluiten van het kerstdiner wanneer hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet zouden betalen. Protesten en berichtgeving in landelijke media zorgden ervoor dat de schoolleiding terugkwam op haar besluit.

Scholen mogen voor extra activiteiten buiten het reguliere lesprogramma, zoals de schoolreis of het kerstdiner, een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Scholen zijn niet wettelijk verplicht om kinderen waarvan de ouders niet hebben betaald, toe te laten.

Onbestaanbaar

Toch noemt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) de handelswijze van de school 'onbestaanbaar'. De regel moet zijn: elk kind doet mee op school, of zijn ouders de vrijwillige (!) ouderbijdrage nu wel of niet betalen. Dat geldt voor kerst, maar bijvoorbeeld ook voor de schoolreis. Elke school zou daar een voorziening voor moeten hebben.

De Wet op het primair onderwijs (artikel 40, lid 1, WPO en artikel 13, lid 1e, WPO) verplicht scholen om over de ouderbijdrage op te nemen dat deze vrijwillig is. De Inspectie van het Onderwijs ziet hier op toe.

Helpdesk

Heeft u vragen en bent u lid van de VOO, dan kunt u contact opnemen met de helpdesk, op schooldagen tussen 10.00 en 13.00 uur, via 036 711 6178 of helpdesk@voo.nl.

Naar boven

Deel |