Home / Nieuws / Voor het openbaar onderwijs: Onze School 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Voor het openbaar onderwijs: Onze School

16 november 2015
Auteur:
News

Met trots presenteert de Vereniging Openbaar Onderwijs het eerste nummer van Onze School, het nieuwe magazine van het openbaar onderwijs. Informatief, leuk, verdiepend, eerlijk, en af en toe eigenwijs. Met aandacht voor wat u in het openbaar onderwijs interesseert. Én bedoeld als verrijkende en nuttige informatie voor de leerkrachten en ouders op school.

Het premièrenummer valt donderdag 19 november op de mat bij alle leden van de VOO. Zij krijgen het magazine gratis thuisgestuurd.

In drie maanden Nederlands geleerd

In Onze School vertellen Yobiel en Laila (beiden 11 jaar) over hun nieuwkomersklas op openbare basisschool het Vogelnest in Amsterdam Noord. Directeur Amanda Hartlief geeft samen met leerkracht Patricia uitleg over het onderwijs aan onder anderen vluchtelingenkinderen en de komst van een tweede nieuwkomersklas. LOWAN-adviseur Hariëtte Boerboom vertelt daarbij over de organisatorische uitdagingen die scholen in met name het voortgezet onderwijs ondervinden.

Gepraat in de klas

Wetenschapper Albert Walsweer deed onderzoek naar gepraat in de klas. Dat is doorgaans niet wat leerkrachten voor ogen hebben. Zonde, volgens onderwijscoach Walsweer, want de discussie in de klas prikkelt kinderen om mee te doen. Tijdens zijn promotie onderzocht hij hoe docenten de dialoog in de klas kunnen stimuleren.

Niet te ingewikkeld

Orthopedagoog Peter Mol vindt dat we passend onderwijs niet te ingewikkeld moeten maken. ‘We moeten reëel zijn: passend onderwijs is prima, maar individueel maatwerk voor ieder kind, dat redt niemand. En dat is ook niet erg. Kinderen worden daar helemaal niet ongelukkig van. Je moet er gewoon praktisch mee omgaan’.

Verder in Onze School:

  • Obs De Tweemaster in Pijnacker
  • Onderwijs van de toekomst: reacties op het advies van Platform2032
  • Medezeggenschap en draagvlak
  • Lesideeën voor 20 november: Internationale Kinderrechtendag
  • Tanja Jadnanansing (PvdA) over het bespreken van taboes
  • Column van Bas Huijbers, docent maatschappijwetenschappen IJburg College
  • VOO Helpdesk: Vraag en Antwoord
  • Welles/Nietes: Wat moeten we met Zwarte Piet?


Elke school die zelf of via de ouderraad of medezeggenschapsraad lid is van de VOO, krijgt het blad gratis toegestuurd. U kunt ook een VOO-lidmaatschap voor uw scholen afsluiten, zodat zij voortaan ONZE SCHOOL ontvangen. Alle voordelen van het lidmaatschap vindt u op www.voo.nl/leden.

Via een schoolabonnement kunt u extra exemplaren aanvragen voor in de teamkamer en ouderkamer. U kunt ons bellen via 036 5331500 of mailen naar [email protected]. Ook horen wij graag wat u vindt van ONZE SCHOOL. En misschien heeft u al een tip voor een volgend nummer?

Het magazine ONZE SCHOOL verschijnt in een oplage van 6.000 stuks en is de opvolger van School!. Vanaf 19 november kunt u Onze School hier ook gratis downloaden.

Downloads


Onze School 2015-1 (20,7 mB)

Naar boven

Deel |