Home / Nieuws / Wet vereenvoudiging samenwerkingsschool aangenomen 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Wet vereenvoudiging samenwerkingsschool aangenomen

19 juli 2017
Auteur: Michiel Jongewaard
News

De Wet samen sterker door vereenvoudiging samenwerkingsschool is door de Eerste Kamer aangenomen. De wet maakt het voor openbare schoolbesturen mogelijk om een samenwerkingsschool in stand te houden. 

Een samenwerkingsschool is een fusieschool waarin zowel openbaar als bijzonder onderwijs wordt aangeboden. Het wetsvoorstel is bedoeld om door de vereenvoudiging van de bestuurlijke vormgeving de mogelijkheden om een samenwerkingsschool tot stand te brengen te verruimen.

Tijdens het debat met staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) werd door diverse woordvoerders aangevoerd dat het wetsvoorstel mogelijk in strijd is met artikel 23 van de Grondwet (vrijheid van onderwijs en de verantwoordelijkheid van de regering voor het onderwijs). Dat verhinderde uiteindelijk de Kamerleden niet om akkoord te gaan met het wetsvoorstel.

Geen fusietoets

Verder wordt de fusietoets voor fusies die leiden tot de vorming van een samenwerkingsschool of een samenwerkingsbestuur afgeschaft en zal het openbare karakter en de bijzondere identiteit van de samenwerkingsschool vooral gewaarborgd gaan worden via een identiteitscommissie op schoolniveau. 

Naar boven

Deel |