Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Schooltijden

Voor het laatst bewerkt op: zondag 16 juli 2023

De landelijke overheid bepaalt hoeveel tijd kinderen op school moeten doorbrengen. Deze tijd wordt ook wel onderwijstijd genoemd. Vervolgens bepalen scholen in overleg met de medezeggenschap wanneer leerlingen naar school moeten. Dit wordt ook wel de schooltijd genoemd.


Wat is de onderwijstijd?

De onderwijstijd gaat over de landelijke wetgeving hoeveel tijd scholen moeten besteden aan onderwijs. Voor het primair onderwijs geldt dat een kind in de eerste vier schooljaren (ook wel de onderbouw genoemd) minimaal 3.520 uur les moet krijgen. Voor de laatste vier schooljaren (de bovenbouw) geldt een minimum van 3.760 lesuren. Over acht schooljaren moet er minstens 7.520 uur les worden gegeven. Dat betekent dat er naast bovenstaande minima voor onder- en bovenbouw er nog 240 uur moet worden lesgegeven. Dit is door de school vrij in te vullen.

Voor het voortgezet onderwijs gelden op elk niveau verschillende normen. Voor het vmbo (totale duur: 4 jaar) geldt een norm van minstens 3.700 uur. Voor de havo (totale duur: 5 jaar) geldt een minimum van 4.700 uur. Leerlingen in het vwo (totale duur: 6 jaar) moeten minstens 5.700 uur op school in de les doorbrengen. Meer informatie over onderwijstijd is te vinden op de website van de Rijksoverheid.


Wat zijn schooltijden?

Met de door de Rijksoverheid vastgelegde onderwijstijden kan de school aan de slag met het invullen van de schooltijden. Het is aan het bevoegd gezag om uit te werken hoeveel uren les over de verschillende leerjaren worden verdeeld. Dit doet het bevoegd gezag in overleg met de medezeggenschapsraad (MR).

In het primair onderwijs komt de schooltijd tot uiting in het type schoolrooster. De school kan keuzes maken in de begintijd van het onderwijs, de eindtijd en de pauzes. Bij het vaststellen of wijzigen van de schooltijden heeft de oudergeleding van de MR een instemmingsrecht (artikel 13 lid 1h WMS). Bij een wijziging van de schooltijden is tevens een ouderraadpleging verplicht, waarbij alle ouders de kans moeten krijgen te laten weten wat zij van de voorgestelde wijziging vinden. De schooltijden worden opgenomen in de schoolgids (artikel 13 lid 1d WPO).

In het voortgezet onderwijs komt de schooltijd tot uiting in het lesrooster. De MR heeft een adviesrecht bij het vaststellen of wijzigen van het lesrooster in het voortgezet onderwijs (artikel 11 lid 1a WMS). Dit betekent dat wanneer er wijzigingen plaatsvinden met betrekking tot de tijden van lesuren, pauzes of anderszins het beleid rondom lesroosters wijzigt, de MR eerst advies moet kunnen geven.


Schooltijden: GMR of MR?

Het kan voorkomen dat het bevoegd gezag besluit de schooltijden van alle scholen binnen één stichting tegelijk te wijzigen. Als er een besluit moet worden genomen door de medezeggenschap dat de meerderheid van de scholen of alle scholen aangaat, dan treedt de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) in plaats van alle afzonderlijke MR’s op (artikel 16 lid 1 WMS).

Daarnaast is het goed om te beseffen dat de wijziging van schooltijden niet alleen effect heeft op ouders. Ook voor personeelsleden kan er veel veranderen met betrekking tot werktijden en tijden van pauzes. In de uitwerking van de nieuwe schooltijden kan het dan ook zijn dat bijvoorbeeld de arbeids- en rusttijdenregeling moet worden aangepast. De personeelsgeleding van de MR heeft een instemmingsrecht op het vaststellen of wijzigen van een arbeids- en rusttijdenregeling (artikel 12 lid 1f WMS).


Schooltijden en VOO

De VOO ondersteunt scholen, medezeggenschapsraden en ouders met vragen over (het wijzigen van) schooltijden. Leden van de VOO kunnen contact opnemen met de VOO Helpdesk voor al hun vragen over deze en andere aan het onderwijs gerelateerde onderwerpen.

Het is ook mogelijk dat de VOO met uw school meedenkt over een goed proces om de schooltijden te wijzigen en de ouders hierover te laten meebeslissen. Indien de school of MR hiervoor begeleiding vanuit de VOO wilt, is dit mogelijk.


Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.