Home / Nieuws / Nieuw voor docenten: Medialessen.nl 036 - 533 15 00
 

VOO Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuws, ledenbijeenkomsten en activiteiten? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Nieuw voor docenten: Medialessen.nl

22 januari 2009
Auteur: Vereniging Openbaar Onderwijs

De nieuwe website www.medialessen.nl is bestemd voor leraren die mediawijsheid in hun lessen willen integreren of mediawijsheid apart in een les willen behandelen. De site is een initiatief van stichting Kennisnet, stichting Mijn Kind Online en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Ook de Vereniging Openbaar Onderwijs is als partner bij de site betrokken. Op de website voor het primair en voortgezet onderwijs worden bestaande medialessen op één plek verzameld, zoals lessen over beeldmanipulatie op internet en in kranten. De medialessen zijn samengesteld door professionele organisaties, maar ook door leraren zelf.

Medialessen.nl rubriceert de verschillende thema’s en maakt beschikbaar lesmateriaal gemakkelijk terug te vinden. Ook biedt de website didactische tips voor lessen over een generatie die te boek staat als digitale allesweters. Kinderen en jongeren zijn technisch vaak heel handig, en in dat opzicht vaardige mediagebruikers. Maar onderzoek laat zien dat ze toch nog veel essentiële kennis missen. Echt mediawijs zijn ze nog niet voldoende. Ze hebben de hulp van leraren en ouders nodig om zich te ontwikkelen tot kritische mediagebruikers, die kunnen reflecteren op hun eigen mediagedrag en op wat ze in de media zien.
  
Expertisecentrum Mediawijsheid
Eerder dit jaar richtte minister Ronald Plasterk van OCW het Expertisecentrum Mediawijsheid op, dat scholen en ouders moet ondersteunen in het omgaan met media. Plasterk wil dat lessen over media gestructureerder worden aangeboden. Het Expertisecentrum moet voor meer ‘synergie’ zorgen.
 
Wil je kinderen verstandig met media leren omgaan, dan is het ook nodig dat scholen en ouders met hen in gesprek gaan over wat de gevolgen zijn van hun mediagedrag, en hoe ze media op een goede manier kunnen inzetten om hun doelen te bereiken. Daarbij hoort ook een gesprek over de ethische grenzen daarvan. Anders gezegd: mediawijs word je niet zonder mediales.

Naar boven

Deel |